Cumartesi, Aralık 01, 2007

"Saksafon'un Romantik Sesi ve Büyüsü..."




En sevdigim müzik aletlerinin başında gelen Saksafon hakkında blogumda birkaç satır yazının bulunmasını istedim.
Her insan için farklı hisler veren müzik aletlerinin içinde ülkemizde pek önemsenmeyip kullanılmasada büyülü bir sesi olduğuna inandığım saksafonda yer alıyor.Müzik insanlara kimi zaman hüzün kimi zaman mutluluk kimi zamansa romantik duygular yüklüyor.
Saksafonun size ne hissettirecegi tabii ki sizin ruh halinize bağlı ama sanırım romantik bir sesi olduğuna hemfikiriz.
Henüz saksafonun o romantik sesini duymayanlar için altta sevdigim bir sanatçının birkaç solo parçasını ekledim yazının devamında da Wikipedi sitesinden ekledigim saksafonun tarihi,geçmişi ve yapısı hakkında bir yazı mevcut...






"Saksofon çoğunlukla pirinçten yapılan, koni ve “S” biçiminde olan, ağızındaki kamışla ses çıkaran bir çalgıdır. Saksofon genellikle Pop-müziği, “big band” müziği ve caz ile ilişkilendirilse de, önceleri klasik batı müziği ve ordu müziği çalgısı olarak tasarlanmıştı.


Saksafon, 1840’ların başında Paris’de yaşayan Belçika’lı müzik aygıtları yapımcısı ve klarnetçi Adolphe Sax’ca tasarlandı. ‘’Saksafon’’ adı da “Sax’ın sesi” anlamını taşır. Sax’ın 1846’da patentini aldığı ve on dört çeşidini yaptığı saksafon, uzun yıllar boyunca klasik batı müziği orkestralarınca dışlandı ve kullanımı ordu orkestraları ile sınırlı kaldı.


Bu çalgıyı tasarlarken Sax’ın esinti kaynakları konusunda değişik görüşler öne sürülse de, en olası olanı, ophicleide çalgısına klarnet ağızlığı eklenmesiyle ortaya çıktığıdır. Gerçekten de Sax, babasının klarnet ve ophicleideler üretilen işliğinde yıllarca çalışmıştır.


Sax’ın 1846’da aldığı patentten sonraki yirmi yıl boyunca,saksafon yalnızca Sax’ın fabrikasınca üretildi. 1966’de, patent süresinin bitiminden sonra saksafonda öteki üreticilerce bir çok değişiklik yapıldı."

Buraya tıklayarak Saksafon hakkında daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Clicky Web Analytics